Glütensiz Yemek Tarifleri

Glütensiz Yemek Tarifleri

Islak Kakaolu Kek

Malzemeler

  • 125gr.margarin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2-3 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 yumurta (sarıları ve akları ayrılmış)
  • 1 Paket glutensiz vanilya
  • 1 su bardağı glutensiz un
  • 1 paket glutensiz kabartma tozu

Yapılışı:

Margarin, toz şeker, kakao ve sütü tencereye alıp ocağa koyun.1 dakika kaynatın.Soğuyunca 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalanın içine yumurta sarılarını, vanilyayı, unu ve kabartma tozunu ekleyerek çırpın ve bir hamur yapın. Ayrı bir kapta yumurtaların aklarını kar haline gelinceye kadar çırpın. Hamurun içine kaşık kaşık yedirerek elde edilen bu karışımı 20-25 cm.çapında bir kaba koyun. 150 derecede 35-40 dakika pişirin. Üzerine en son olarak ayırmış olduğunuz sosu dökün ve servis yapın.

Glutensiz Poğaça

Malzemeler

  • 125 gr.eritilmiş margari
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yumurta ( biri içine biri üstüne kullanmak için)
  • 1 çay kaşığı glutensiz kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı glutensiz un
  • Çörek otu
  • Biraz tuz (İç malzemesinde peynir kullanacaksanız tuzunu buna göre ayarlamalısınız)

İç Malzemesi:

  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • Maydanoz, dereotu

Yapılışı:

Derin bir kaba yumurtayı, yoğurdu ve marganini karıştırın. Üzerine elenmiş olan glutensiz unu ve kabartma tozunu ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde koparılan her bir bezeyi merdane ile açın. Açılan hamurdan parça alıp avucunuzun içinde bir yanına peynirli harçtan koyun. Diğer yanını üzerine kapatın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize poğaçaları dizin. Üzerine akını ayırdığınız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derecede pişirin.

Glutensiz Kısır

Malzemeler

  • 1 su bardağı kinoa
  • 1/2 demet yeşil soğan
  • 1 domates
  • 1 salatalık
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Limon suyu
  • 1 yemek kaşığı glutensiz nar ekşisi

Yapılışı:

Kinoayı yıkadıktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar su konarak haşlanır. Haşlanmış kinoa ılınırken diğer tarafta taze soğanlar doğranır. Ilık hale gelen kinoaya salçalar eklenip karıştırılır. Ardından içine minik minik doğradığınız domates ve salatalığı koyun.Sonra yağ, limon, nar ekşisini iyice karıştırıp kısırınıza dökün.

Tavada Pratik Ekmek (Sandviç yapılabilir)

Malzemeler

  • 1+1/3 Bardak Pirinç Unu (250 gr.)
  • 1/3 bardak Soya Unu (40 gr.)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1+1/5 bardak süt (250 gr.)
  • Tuz
  • Şeker
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1 çay kaşığı margarin

Yapılışı:

Unları ve kabartma tozunu büyük bir kaba boşaltın. Ortasına boşluk yapıp, oraya karıştırılmış süt ve yumurtayı dökün ve iyice karışana kadar çırpın. Margarini 24cm.'lik bir tavaya sürüp, içine karışımı dökün. Üzerine kapak kapatıp, çok kısık ateşte, üzeri kuru oluncaya kadar pişirin. Altının da yanmaması için bir süre altını kapatıp, kendi ısısında bekletin. Üzeri kuruyup, altı da pişince, ters çevirip diğer tarafını pişirin. Soğuyunca, dörde bölüp, sandviç ekmeği şeklinde de kullanabilirsiniz.

Patates Unlu Bisküvi

Malzemeler

  • 1/2 Bardak Pirinç Unu
  • 1 yemek kaşığı patates unu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/3 bardak yoğurt
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1 kaşık margarin, veya tereyeğı (erimiş)

Yapılışı:

Yoğurt ve yağı iyice çırpın, diğer malzemeleri de katıp, yoğurun. Hamura elinizde şekil verip yağlı tepsiye yerleştirerek 15 dak. kadar 185°C'de pişirin.

Balkabaklı ve Kuru Üzümlü Muffin

Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 500 ml şeker (2 bardak) şeker (ben 1 bardak kullandım)
  • 375ml. (1 1/2 bardak) sıvı yağ, veya 250ml. (1 bardak) tereyağ
  • 500ml. taze haşlanmış ezilmiş balkabağı
  • 750mg. un (3 bardak) (=1 bardak soya unu + 1 bardak patates nişastası + 1 bardak pirinç unu)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

250mg. (1 bardak) kuru üzüm
Yumurtaları hafifçe çırpın. İçine şeker, yağ ve balkabağını ilave ederek, iyice karıştırın. Un, tarçın, zencefil, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ilave edin. Topaklanmaları giderene kadar karıştırın. Daha sonra, unladığınız üzümleri ilave edin, ve çok hafif bir şekilde karıştırın. Yağlanmış muffin kaplarını veya kağıtlarını 2/3 oranında doldurup yaklaşık 15-20 dakika 200°C'de pişirin.

Patates Böreği

Malzemeler

  • 3-4 adet patatesPatates boregi
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı un (soya unu, veya pirinç unu)
  • Tuz, karabiber
  • İstenilen börek iç malzemesi

Yapılışı:

Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Yumurtaları, tuzu, karabiberi ve unu ekleyip yoğurun. Oluşan bu püre halindeki hamuru ikiye ayırın. Yağlanmış bir tepsiye veya fırına uygun cam kalıba hamurun bir parçasını elinizle bastırarak yayın. Üzerine de istenilen börek içini koyup yayın. Diğer hamur parçasını, daha önce koyduğunuz için üzerine yayıp, yumurta sarısını sürün. Orta hararetli fırında pembe renkte oluncaya kadar pişirip, servis yapın

Çikolatalı Kek

İçinin Malzemeleri:

  • 1/2 bardak sıvı yağ
  • 1/2 bardak şeker (orijinalde 2 bardak)
  • 3 yumurta
  • 1 paket vaniya
  • 1/2 su bardağı yoğurt+1 yemek kaşığı erimiş katıyağ
  • 1 3/4 pirinç unu
  • 1/3 bardak patates nişastası
  • 1/3 bardak soya unu
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 paket Dr. Oetker Kıvam verici (içinde modifiye patates nişastası, pudra şekeri ve kıvam verici (ksantan gum) var)
  • 1/4 bardak kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1 bardak sıcak su

Üzerinin malzemeleri:

  • 1/2 bardak erimiş tereyağ
  • 1/2 bardak kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 bardak pudra şekeri (orijinali 3 bardak)
  • 1/4 bardak süt

İçinin hazırlanması:

Sıvı yağ ve şekeri çırpın. İçine yumurtaları ve vanilyayı ekleyin. Yoğurt ve tereyağını da karıştırın. Başka bir kapta, unu, nişastayı, kakaoyu, kabartma tozunu ve karbonatı karıştırın, önceki karışıma ekleyin. İyice çırptıktan sonra suyu bir kerede ilave edin ve çırpın. Yağlanmış (24cm. civarında) kalıba dökün ve 175°C'de pişirin.

Üzerinin hazırlanması:

Erimiş tereyağı ve kakaoyu karıştırın. Vanilyayı ve daha sonra pudra şekerini ilave edin. En son sütü de ilave ederek, iyice çırpın. Fırından çıkardığınız kek soğuyunca üzerine sürerek servis edebilirsiniz.

Mantı

İçinin Malzemeleri:

  • 1 yumurta
  • 1 kase glütensiz un
  • Birazcık sıvı yağ
  • Tuz, su

İçinin Malzemeleri:

  • Kıyma
  • Soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz

Sosunun Malzemeleri:

  • Yoğurt
  • Sarımsak rendesi
  • Sıvı ve katı yağ (birarada eritilecek)
  • Salça

Yapılışı:

Derince bir kabın içine 1 kase … ununu boşaltırın. İçini havuz gibi açtıktan sonra, 1 yumurtayı kırıp daha sonra sıvı yağı ve tuzu ilave edin. Bu malzemeleri su katmadan önce yoğurun. Eğer …. ununuz yumuşamamışsa, su katarak tekrar yoğurun. Hamurunuzu açma tahtasında …. İle unlayarak açın. Mantı hamuru inceliğinde açıp, kare şeklinde keserek içlerini, hazırladığınız iç harcıyla doldurduktan sonra kesin. İçlerini harçla doldurduktan sonra dört köşesini birleştirerek bohça şeklinde kapatın. Daha sonra kaynar tuzlu suda pişene kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra bir tavada sıvı ve katı yağı, salça ile birlikte eritip, haşlanan ve suyu süzülen mantınızın üzerine dökün.

Tabağa alınan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis edebilirsiniz.

Not: Yapılan ve arta kalan pişmemiş mantıyı, derin dondurucuda saklayabilir, kullanılacağı zaman dışarıda erimesini beklemeden kaynayan suda pişirebilirsiniz.

Ekmek (Mayasız)

Malzemeler

  • 2 bardak Pirinç Unu
  • 1 bardak Patates Nişastası
  • 1/2 bardaktan biraz az Mısır unu,
  • 1/2 bardak Soya Unu (1 kaşık Humus Unu, veya 1 kaşık Patates Unuyla 1/2 bardağa tamamlayın)
  • 1/2 bardak Glütensiz un (Sinangil, Glutano, vs...) = Yani toplam 4+1/2 bardak un (daha fazla un karışım alternatifleri için "Haberler" bölümüne tıklayınız)
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta (çırpılmış) oda sıcaklığında
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat (istenirse)
  • 2,5 bardak süt (veya su) oda sıcaklığında

Yapılışı:

Ekmek makinesine sırasıyla; süt, yumurta, tuz, şeker ve yağ,, üzerine un karışımı, kabartma tozu ve karbonat ekleyin (unları ve kabartma tozunu önceden bir yerde karıştırırsanız sonuç daha iyi olacaktır). Ekmek makinesinda, karıştırma esnasında, bir spatula ile karışıma yardım ederek unun iyice karıştığından emin olun. Mayalanma olmadığından, en az bekleme süresi olan programda pişirilebilir. (Mutlaka bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır).

Kadın Budu Köfte

Malzemeler

  • 500 gr. Yağsız Koyun, veya Dana Kıyması
  • 50gr. Baldo Pirinç
  • 2 yumurta + 1 yumurtanın akı
  • 1 ortaboy soğan
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 demet maydanoz, doğranmış
  • Tuz, karabiber
  • Mısır Unu

Yapılışı:

Soğanı rendeleyip, sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun. Diğer yandan pirinci haşlayıp, süzün. Kıymanın yarısıyla birlikte soğanı 5 dakika kadar kavurun. Fazla yağını süzerek, içine doğranmış maydanozu, 5 dakika sonra pirinci ve bir yumurtanın sarısını koyup, istenilen miktarda tuz, karabiber ekleyerek 10 dakika yoğurun. Bir kapta kalan son yumurta ile beyazı kalan yumurtayı çırpın. Hazırladığınız harçtan, yassı ve oval şekilde köfteler hazırlayın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtalara, sonra tekrar mısır ununa batırın. Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda kızartın. Yumurta akları köftelere saçaklı bir görünüm verir. İyice kızaran köfteleri kağıt havlu üzerinde bir kaç dakika bekleterek fazla yağını alabilirsiniz.